KRIS KRISTOFFERSON(88) ER DØD

Contrysangeren Kris Kristofferon er død. Han døde i sitt hjem på Maui, Hawaii. Han sovent stille inn omgitt av familien. Kristoffersen var også kjent som låtskriver og skuespiller og hadde også en akademisk karriere. Han etterlater seg åtte barn fra tre ekteskap.

SVENSKE FORFEDRE: Kris Kristoferson hadde svenske besteforeldre på farsiden.

Hans besteforeldre på farssiden kom fra henholdasvis Nås i Dalarna og Forsvik i Västergötland. Kristofferson var også politisk aktiv – som oftest på den liberale siden. Det vakte oppsikt i det konservative countrymiljøet at han en periode gikk ut med støtte til sandinistene i Nicaragua.

Hans far var offiser (generalmajor) i USA:s flyåpen og sønnen hadde en oppvekst som var preget av stadig flyttinger til nye militærbaser. Unge Kristofferson var skoleflink og utmerket seg også i boksing og amerikansk fotball på skolene i i California hvor famiien bodde en lengre perioder. Han fikk sågar et stipend for å studere engelsk litteratur ved det kjente Oxford-universitetet.

Kristofferson kunne blitt en utmerket akademiker. Han kunne sitere den britiske poeten William Blake fra hukommelsen, og han ble fort en anerkjent poet og låtskriver i countrymiljøet i Nashville hvor han etterhvert flyttet etter å ha tatt en mastergrad ved Oxford-universitetet. Til farens store skuffelse takket han nein til å undervise ved det amerikanske militærakademiet i West Point. i New York.

Kris ristoffersen dro til Nashville hvorn han jonbbet en periode som renholder ved et av mest kjente musikkstudiene. Samme sted som Bob Dylan spilte inn et country album og hvor Johnny Cash også brukte. En historie går ut på at Kristofferson, som kunne fly helikopter, landet i hagen til Johnny Cash med en nesten ferdiginnspilt tape med låten » Sunday Mornin Comin`som han hadde skrevet.

Kris Kristoffersen har levd et hardt liv som i perioder har vært preget av mye alkohol og rus. Han har i perioder søkt trøst i kristendommen (han skrev blant annet den kristne låten «Why Me Lord»

Kristofferson var gift tre ganger, blant annet med country-artisten Rita Coolidge. Kvinnehistoriene har vært mange. Blant navn som nevnes er Janis Joplin (han skrev låten «Me And Bobby McGee») og Barbra Streisand. De siste 41 årene var han lykkeig gift med advokaten Lisa Meyers.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.