Mange sivile alawitter drept i kamper i Syria

Hele familier skal ha blitt drept i de siste dagenes kamper i det nordvestlige Syria. Kampene brøt ut mellom Syrias nye regjeringsstyrker og rester av det tidligere regimets regjeringshær. Kampene gikk i områder som domineres av den religiøse minoriteten alawittene og minst 745 av de sivile ofrene tilhører denne minoriteten. 

OVER 1000 DREPTE: Over 1000 er drept de siste
dagene nordvest i Syria. Foto: FACEBOOK

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) skal 1300 mennesker være drept siden kampene brøt ut torsdag. Spesielt skal det ha gått hardt ut over byen Baniyas hvor flertallet er alawitter.

Flyktninger som har kommet seg over grensen til Libanon forteller om grusomme episoder og gater fyllt med døde personer.

FN reagerer kraftig på den nye sekteriske volden og sier det er ”ekstremt urovekkende” at så mange sivile er drept.

Syrias midlertidige president Ahmed al-Sharaa lovet å straffe de ansvarlige.

USA utenriksminister Marco Rubio anklager “radikale islamitiske terrorister” for å stå bak volden de siste dagene.

Assad-familien, som styrte Syria med jernhånd de siste 50 årene, tilhørte også alawittene som er en sjiamuslimsk minoritet. De bor hovedsakelig i Latakia og naboprovinsene nordvest i Syria.

Rubio sier videre at USA står sammen med landets religiøse minoriteter som ved siden av alawitter også består av kristne, druser og kurdere.

NORDVEST: Latakia ligger nordvest i SYria og er den viktigste byen for alavittminoritet a

Kampene i Latakia har skapt en nøye flyktningstrøm til det nordlige Libanon til Akkar og Tripoli. Her dominerer sunni-muslimer og områdene har tidligere vært preget av spenninger mellom sunni- og sjiamuslimer. Det har tidligere vært kamper mellom pro-Assad grupper  og sjiamuslimske grupper som bekjempet Assad.

Mange hadde fryktet sekterisk vold etter at Bashar al-Assad ble styrtet i desember i fjor. En medvirkende årsak til at volden brøt ut nå, kan ha vært et bakholdsangrep på en gruppe fra de nye sikkerhetsstyrkene i havnebyen Jableh nylig. Sikkerhetsstyrken svarte med å ta havn å gå til angrep og drepe på kvinner og barn og menn som hadde overgitt seg. Søndag blusset kampene opp igjen mellom sikkerhetsstyrkene og Assad-lojalister ved et kraftverk i Banias.

En annen menneskerettsgruppe, Syrian Network for Human Rights (SNHR), hevder at 148 sivile ble drept av Assad-lojalister og 327 sivile og fangede militantes ble drept av de syriske sikkerhetsstyrkene .

Søndag uttalte  Syrias overgangspresident Ahmed al-Sharaa at utviklingen var innenfor «forventede utfordringer» og ba om nasjonal enhet. 

-Vi må bevare nasjonal enhet og husfred; vi kan leve sammen, sa han i en video sirkulert av arabiske medier, da han talte i en moske i barndomsområdet Mazzah i Damaskus.

Senere søndag kunngjorde det syriske presidentskapet dannelsen av en syv personers komité, bestående av dommere og advokater, som har til oppgave å etterforske drapene på sivile og sikkerhetsstyrker de siste dagene. Komiteen, som ble dannet for å «oppnå sivil fred og avdekke sannheten», vil gi en rapport om sine funn senest om 30 dager.

PUTIN-VENN: Syrias tidligere diktator, Bashar al-Assad, har fått asyl hos diktator-kollega Vladimir Putin.FOTO: Wikipedia Commons

Syrias president Ahmed al-Sharaa tilhørte den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som var den ledende gruppen i opposisjons-styrkene som styrte al-Assad-regimet i desember i fjor. Den styrtede diktatoren tilhørte minoritetsgruppen alawittene, men storparten av alawittene vil ikke bli assosiert med al-Assad-regimet.

Tekst: MORTEN AASBØ

Comments are closed.