Mobilkameraene begynner nå å nærme seg kvaliteten på profesjonelle systemkameraer. Mens de fleste toppmodellen blant mobiltelefonene lanseres med en eller annen manuell kamerainnstillinger, er det fortsatt mange av de billigere kameraene som ikke har det. Men har du en Android-telefon, er det mange muligheter for manuell innstillinger ved hjelp av en app.
Og fra og med Android 5.0 Lolipop, er det muligheter for å hente frem funksjonaliteten kamerajusteringer via en app.
Noen er gratis og andre koster 20-30 kroner. Du kan da styre lukkertid, blenderåpening, hvitbalanse, kontrast, ISO-en og flere alternativer for blitz-bruk, fokus og flere valg for eksponeringskompensasjon. Mange av appene gir deg også tilgang til fotografering i RAW-formatet.
Og når vi er inne på mobiltelefonkameraer; de aller fleste kameraer har nå muligheter for å benytte HDR. Forkortelsen står for ”High Dynamic Range” og er kort fortalt en teknikk som gjør at du får mer detaljer i både de lyse og de mørke delene av motivet. Med HDR på mobilkameraet vil kameraet ta flere bilder i raskt rekkefølge og sette bildene sammen til et bilde. HDR er greit å sette på hvis deler av lyset ligger i skyggen og andre deler av motivet er i sterk sollys. Fotograferer du et menneske foran et vindu, blir personen ofte mørk i ansiktet, mens resten av motivet blir riktig eksponert.
Flere mobilkameraer har nå også en panoramafunksjon. Hvis ikke finner du det på kamera-appen du laster ned.
Begrepet ”hvitebalanse” er mange også usikre på. Gjør noe med hvitebalansen hvis du er misfornøyd med fargene i bildet. Kameraet skal normalt ordne det automatisk, men det er ikke alltid det er vellykket. Ettersom lyset kan opptre i forskjellige ulike farger ettersom det er overskyet eller sol, eller at du er innendørs i kunstlys, er det oftest greit å kunne endre på hvitebalanseinnstillingen. Innendørs kan du på mange kameraer – eller kamerapper velge mellom ”glødelampe” eller ”lysstoffrør”. Den siste bruker du hvis du har LED-pærer, ”glødelampe” benyttes hvis du fortsatt bruker gammeldags glødepærer.
”billedstabilisator” er grei å bruke hvis du sliter med å få skarpe bilder – ofte på grunn av litt dårlig lys. Med bildestabilisator er det lettere å få skarpe bilder selv om lyset er dårlig og du ikke greie å holde mobilen helt rolig.
”AE/AF-LÅS” er en annen funksjon du ser på mange mobilkameraer eller kamera-apper. Funksjonen lar deg låse fokus på en del av motivet, og siden bevege kameraet slik at du får det utsnittet du ønsker.
Her har du noen fotoapper for mobilkamerer for Android-operativsystemet. De finnes ofte i enklere gratisutgaver eller koster 20-30 kroner.
Manuel Camera
En fin app som er en av de eldste. Har mange innstillinger som ISO, fikusm eksponeringskompensasjon, lukkertid og hvitebalanse,
Camera360 Ultimate
Her kan du velge mellom masse billedeffekter. Også muligheter for gratis tilleggspakker for å lage montasjer. Du kan også beholde én farge i deler av bildet og resten i sort/hvitt.
Camera FV-5
Finnes i en gratisversjon og en fullversjon. Har mulighet for RAW-fotografering og du kan stille inn oppløsning-grad.
Vingnette
Vignette er veldig god på billedeffekter. Du kan også hente bilder du tidligere ar tatt og bruke Vignette-effektene på de. Har muligheter for dobbelteksponering og såkalt tima lapse-funksjonalitet (kameraet tar bilde med predefinerte intervaller for deretter å koble sammen bildene til en video.
Og her er noen kamera-apper for iphone eiere
ProCam 3
Kanskje den beste appen for iphone. Gir deg full manuell kontroll over kameraet. Kan også stsille inn oppløsningen på video-opptakene. Koster ca. 40 kr.
Hipstamatic Camera
Var en av de første som kom. Gir deg mange filtre-muligheter. Ca. 25 kr.
Hydra – Amazing Photography
Er bra på å kompenserer for dårlig lys. God på HDR. Gor deg mulighet til å justere bilder opp til hele 32 megapixler. Ca. 40 kr