Castilla-León: SPANIAS KULTURELLE SENTRUM

 

SKINKE: Salamanca og de andre byene i Castilla-León byr på nydelig skinke av høy kvalitet. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Regionen Castilla-León ligger i hjerte av Spania og er på mange måter sentrum for det genuint spanske. Den autonome regionen nord for Madrid er ligger på en høyslette omkranset av fjellkjeder og byr på alt du kan ønske av tradisjoner innenfor mat og drikke, religion, historie og vakker kirkearkitektur. Hele syv steder i regionen er på Unecos verdensarvliste. Til Castilla-León kan du trygt reise uten å møte demonstranter som skriker om selvstendighet.

ÁVILA/SALAMANCA/VALLADOLID (Essensielt): Vi har ikke sittet lenge i bussen fra Barajas-flyplassen nord for Madrid før det flotte landskapet med snødekte fjellkjeder og uendelige slettelandskaper møter oss.
De ni provinsene som utgjøre Castilla–León bugner av museer, slott, vingårder, katedraler og spennende byer. Den kjente Pilegrimsveien, som mange betrakter som den første europeiske kulturruten, går delvis gjennom regionen.

BYMUR: Ávila har en av de best bevarte bymurene i Spania. Foto: Wikipedia Commons

Ávila – verdensarvbyen med sine katedraler, kirker, klostre samt helgenen Santa Teresa, blir vårt første stopp. Den historiske byen er hovedstaden i provinsen med samme navn. Vi er mer enn 1100 meter over havet og rundt byen reiser høye fjell seg.
Vi tar inn på Palacio de los Veladas. Et historiske hotell i en bygning fra 1500-tallet. En overbygd borggård er det naturlige samlingsstedet for hotellets gjester. Vi bor innenfor den imponerende bymuren – i det historiske sentrum hvor busser og større biler er bannlyst. Bymuren består av 82 tårn.

KOMPAKTE: Salamaca er en kompakt by hvor det meste kan nåes til fots. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Ávila var sentrum for harde kamper mellom maurerne (som muslimene i Spania og Nord-Afrika ble kalt) og de kristne. Først i 1212 ble maurerne drevet ut av Spania med unntak av Kongedømmet Granada (al-Andalus) – hvor de bet seg fast helt frem til 1492.

Ávila har vært på Unescos liste over verdensarven i 1985. For katolikker er også Ávila en viktig by. Den hellige Teresa av Ávila, også kjent som St. Teresa av Jesus, er født (1515) og vokst opp her. Teresa var en svært viktig spansk mystiker, karmelittnonne og forfatter under motreformasjonen.

Santa Teresa-klosteret i sentrum av Ávila (Plaza de la Santa) er bygd over huset der Teresa ble født. Dette er et aktivt kloster, så det meste er stengt. Men du kan se noen relikvier fra Teresa – blant annet en finger fra hennes høyre hånd og en såle fra en av hennes sandaler. Hennes hjerte og en arm kan sees I et glassmonter i et kloster den nærliggedne landsbyen Alba de Tormes.

I Medina del Campo – en snau times kjøring øst for Salamanca – ligger et annet spennende kloster –Convento de San José – som har tilknytning til Teresa.

KLOSTRE: Castilla-León er en tradisj0nsrik region hvor kristendommen står sterkt. Klostrene er mange, og via jerngitteret i dette klosteret kan du gjøre handel med nonnene. De selger også vin her. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Salamanca er kanskje – for nordmenn – den mest kjente byen i Castilla-Leon. Her har mange spanskkyndige nordmenn studert spansk. Salamanca er sentrum for en industri som spanjolene kaller «turismo idiomático» (språkturisme). Det forklares oftest med at her i byen snakker de den «reneste» spansken som finnes. Det finnes titusener av studenter her fra hele verden – noe du merker når du besøker byens storstue – Plaza Mayor (Stortorget). Her møter du flokker av studenter som feirer allverdens «høytidsdager» – som kan være alt fra eksamensavslutningen via hjemlandets nasjonaldag til lokale helgener.

PARTY: Studentene har mye og feire Her en gruppe Salamanca-studenter på byens Plaza Mayor. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Salamanca-studentene har også tradisjoner for å danne såkalte Tuna-grupper som er små grupper av studenter som spiller gitar og andre strengeinstrumenter. Det er en tradisjon som går flere hundre år tilbake da fattige studenter forsøkte å tjene nok til å betale for studiene ved å opptre med musikk og sang. De ble tidligere kalt sopistas etter det spanske ordet for suppe (sopa). Ettersom trubadur-studentene alltid gikk med en suppebolle de forventet å få fylt som takk for sin opptreden på spisestedene.

STORTORGET: Plaza Mayor i Salamanca imponerer. Her var det tidligere tyrefekting. FOTO: MORTEN AASBØ/ESSENSIELT

Arbeidet med det imponerende stortorget ble satt i gang av Felipe V og stod ferdig i 1755. Her ble det holdt tyrefektinger frem til midten av 1800-tallet da de fant mer egnede arenaer for dyreplageriene. I dag er de mest eksotiske dyrene du finner her turister fra hele verdens som vimser frem og tilbake over plassen. De fleste tar bildet av det flotte klokketårnet. Legg også merke til de mange utskjæringene i sandsteinsfasaden rundt plassen.

HOVEDKVARTER: Salamanca var hovedkvarteret til diktator Fransisco Franco under borgerkrigen. Foto: Wikipedia Commons

Under den spanske borgerkrigen hadde Franco sin regjering her. På en av fasaden på Plaza Mayor ble det i 1937 plassert en stor medaljong med portrettet av Fransisco Franco. Medaljongen ble normalt dynket med maling hver 20. november – diktatorens fødselsdag. Sommeren 2017 ble medaljongen fjernet og plassert på et museum i byen.

 

FLOTT ALTERTAVLE: Altertavlen i den gamle katedralen i Salamanca. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

I nærheten av Plaza Mayor ligger Salamancas nye katedral bygd i tilknytning til den gamle fra 1200-tallet. Den nye katedralen ble påbegynt rett og slett for å stabiliserer den gamle katedralen som var i ferd med å kollapse. Den nye katedralen gir deg adgang til den gamle. Her kan du nyte en fantastisk altertavle med 53 små tavler som viser episoder i livet til Jesus og jomfru Maria. Katedralen er bygd i en blanding av sengotikk, barokk og renessanse-stil.

Salamanca er en by med ca. 160.000 innbyggere og lever stort sett av turisme, undervisning og som administrasjonssentrum for provinsen Salamanca. Byen er den viktigste universitetesbyen i Spania. Salamanca-universitetet ble grunnlagt så tidlig som i 1218 og er det eldste i Spania. I dag har det mer enn 30.000 studenter.

LAVE PRISER: Både Salamanca og Valladolid er store studentbyer. Det merker du på lave priser på mat og drikke. Foto: Morten Aasbsø/Essensielt

Ca. 200 meter fra Plaza Mayor ligger Casa de Conchas – et palass bekledd med hundrevis av kamskjell. I kristendommen er kamskjell et symbol som er knyttet til Jakob den eldre. Jakob er nasjonalhelgen i Spania, hvor hans lik etter tradisjonen skal ha blitt skyllet i land fra havet. Pilegrimer til hans grav i Santiago de Compostela, som ofte passerer Salamanca, har ofte med seg drikkebeger formet som kamskjell.

 

VINFLASKER: Nesten hver lille ladnsby i Castilla-León har sine bodegaer fulle av godt bevarte vinflasker. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Castilla-Leon har også flere vindistrikter som har fått mye oppmerksomhet verden over de siste tyve-tredve årene. Det mest kjente er Ribera del Duero, som er regulert ved en egen Denominacion de Origen. Det ligger langs elva Dueros øvre løp, sentrert om byen Valladolid.
Her i området er det Tempranillo-druen som gjelder. Dette er Spanias svar på cabeernet sauvignon-druen. Som navnet mer enn antyder, modner druen tidlig.
Vindistriktet Ribera del Duero er et mykt bølgende landskap på høyder mellom 750 og 900 moh. Her kan temperaturene komme opp i 40 grader om sommeren, mens vintertemperaturen kan falle ned til minus 15 grader.
Også døgntemperaturen har et stort spenn med høye dagtemperaturer og svært lave nattetemperaturer. Dette sørger for at druene har en god aroma og gjør vinene velbalanserte.
Ribera del Duero er hjemdistriktet til noen av Spanias mest kjente og dermed også dyreste viner.
Et vinhus som Vega Sicilia er svært kjent, og det samme kan sies om Alejandro Fernández vingård Bodega Pesquera. Vingården ble verdenskjent da vinguruen Robert Parker for noen år siden skamroste vinen Tinto Pesquera som lages 100 prosent på Tempranillo-druen.
En annen kjent vingård i distriktet er Domino de Pingus eid av danske Peter Sisseck.
Det meste av vinen herfra kommer fra røde druer. Tinto fino er det lokale navnet på druetypen tempranillo – som anses å være en mutant av tempranillo fra vindistriktet Rioja.

Lenger vest i Castilla-Leon ligger vindistriktet Toro. Området er flatere og enda varmere enn Ribera del Duero. Også her hersker vindruen Tempranillo som her kalles Tinto del Toro. Toro har et svært varmt klima som gir fullmodne, fyldige og ofte komplekse viner.

VIN: Castilla-León har flere spennende vindistrikter som de siste tiårene er oppdaget av verdens vineksperter.

 

Bierzo er et tredje vindistrikt helt nordvest i Castilla-Leon. I løpet av kort tid er det blitt et av de heteste vindistriktene i Spania. Dette er et fjellrikt område som egner seg svært bra for vindyrking. Området er først og fremst kjent for sine røde viner som er kraftfulle og mørke. Den mest vanlige druen her er mencia som nesten ikke dyrkes andre steder i Spania. Bodegas Estefania og Dominio de Tares er to kjente produsenter fra dette området.

Selv besøkte vi Grupo Yllera litt utenfor landsbyen Rueda sør for Valladolid,  hvor familien Yllera i seks generasjoner har laget god vin.
De driver også aktiv vinturisme, og for ca. 350 kr får du omvisning, et varmt måltid samt smake noen av deres viner– som du også kan finne i bestillingsutvalget hjemme på Vinmonopolet.

 

VINSMAKING: Ribera del Duero-området er et av de mest spennende vindistriktene i Spania. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Området rundt regionens største by Valladolid, har også sine vingårder og bodegaer – den lille landsbyen Pesquera de Duero er et bra sted å dra. Her finner du verdenskjente Bodega Emilio Moro. Og litt lenger vest, i landsbyen Quintanilla de Onésimo finner du vingården til familien Arzuaga Navarro. Florentino Arzuaga etablerte Bodegas Arzuaga-Navarro etter at han kjøpte Finca LA Planta på 1990-tallet. Vingården har også bygd et hotell med et anerkjent spa – hvor du kan senke deg ned i druer og nyte noe de kaller «vinoterapia».

Valladolid er regionens største by med sine 320.000 innbyggere, og selv om den ikke kan konkurrere med Salamanca og Ávila om antallet internasjonale turister – er det en spennende by. Et høyhastighetstog av typen AVE tar deg fra Madrid til Valladolid på under en time. Også god forbindelse med tog mellom Salamanca og Valladolid.

Vinmarkene rundt byen gjør at byen også har mange gode restauranter og barer. De siste årene har Valladolid også arrangert «mesterskap i tapas» som er blitt veldig populære blant spanjoler og en økende skare av utlendinger.
Byen har en lang historie som strekker seg tilbake til førromersk tid. De katolske monarkene Isabel I Og Ferdinand II Av Aragon giftet seg i byen i 1469, og etablerte her hovedstaden i kongedømmet Castilla. Siden ble byen

STØRST: Valladolid er den største byen i Castilla-León. Foto: Wikipedia Commons

hovedstad for det forente Spania.
Et annet kjent navn som kan knyttes til byen er Kristoffer Columbus, som døde i Valladolid i 1506 – 54 år gammel, overbevist om at han hadde vært på en reise til Asia. Huset hans her er gjort om til et Columbus-museum.
I likhet med patriotisk innbyggere i Salamanca, mener lokalbefolkningen i Valladolid at nettopp her i byen snakkes den reneste spansk. Men folk i Valladolid kan ikke konkurrere med Salamanca-beboere lenger vest om antall universiteter og spanskskoler.
Men et universitet grunnlagt så tidlig som i 1241 med nesten 24.000 studenter samt det nye Miguel de Cervajntes European University (UEMC) med 1500 studenter, gjør at også Valladolid preges av ungdommen.
Mens Salamanca og Ávila er konservative og styres av Partido Popular, er Valladolid en industriby hvor sosialdemokratene i PSOE har et godt tak på den politiske makten.

KONSERTER: Bygningen Cupula de Milenio brukes til konserter og utstillinger. Opprinnelig bygd i Zaragossa til byens verdensutstilling i 2008 og siden flyttet til Valladolid. Foto: Wikipedia Commons

Noe av Valladolid historiske sentrum ble ødelagt under den økonomiske blomstringstiden på 1960- og 70-tallet, men Plaza Mayor – byens storstue – er vakker og ble en modell for de yngre Plaza Mayor i Madrid og Salamanca.
Se byens flotte rådhus er på Plaza Mayor. Byens katedral er kjent som katedralen som aldri blir ferdig. Etter planen skulle katedralen bli Europas største, men da hoffet flyttet til Madrid, ble det ganske fort klart at det var ikke økonomisk interesse for å ferdiggjøre de store planene. Det var den kjente arkitekten og matematikeren Juan de Herrera som tegnet katedralen i renessanse-stil.

Klimaet her i Valladolid er tøft – somrene kan bli veldig varme, og vinterstid er det ikke uvanlig at temperaturen går under frysepunktet og snøen faller i byen som ligger 735 meter over havet.
Så den beste tiden for et besøk i Valladolid og resten av Castilla-León er ofte vår og høst.

Tekst: MORTEN AASBØ

 

 


FAKTA: Castilla-León er Spanias største autonome region i areal med sine 94.223 km2 og ca. 2,6 millioner innbyggere. Hovedstaden er Valladolid. Nettsted: Junta de Castilla y Leon (www.jcy.es)

REISE: Norwegian (www.norwegian.no) flyr fem ganger i uken nonstop mellom Oslo og Madrid. Fra 400 kr uten innsjekket bagasje per strekning. Snaue fire timers reise. Air France, KLM, BA, SAS fra 1200 kr tur-retur med ett stopp. De fleste områdene i Castilla-León kan nåes fra Madrid med bil, tog eller buss i løpet av en time eller to. Tog eller buss fra Madrid til Salamanca eller valladolid koster fra ca. 100 kr. Gode motorveier krysser regionen.

HOTELLER: Avila: Palacio de los Velada. Fire-stjerners i gamlebyen. Fra 550 kr utenfor høysesongen.Salamanca: Hall88 Aparthotel. Nytt emd store rom. Fra 450 kr .
Valladolid: NH Valladolid Balango: Stort og moderne hotell litt utenfor gamlebyen. Fra 800 kr.

VINTURISME: El Hilo De Ariadna i Rueda hører til GrupoYllera og arrangerer vinsmakinger med eller uten måltider mat hos en av områdets største vinprodusenter. Tel. 983868097. Andre vingårder som tar imot besøk i nærheten, finner du på dette nettstedet. www.rutadelvinoderueda.com . Senorita Malauva er et spennende sted for elskere av god vin. Ligger like ved Plaza Mayor i Valladolid. Calle Arribas 2. www.vinotecamalauva.es

NETTSTEDER: www.turismocastillayleon.com , www.spaininfo.no

Leave a Reply

Your email address will not be published.