Sanksjonene mot det iranske mullahregimet fra EU og USA er for lengst opphevet og Iran Air kan endelig få kjøpe nye fly. Den eldgamle flåten til Iran skal nå skiftes ut med nye Airbus og Boeing-fly. Det antydes et behov for 400-500 nye fly de neste årene.
Iran Air har de siste tiårene benyttet fly som er opptil 37 år gamle på grunn av sanksjonen mot regimet. Selskapet benytter blant annet noen Airbus A300 og noen MD-80 fly (ca. 27 år gamle) som sjelden er å se som passasjerfly i Vesten. Noen av de iranske selskapene har også valgt å satse på eldre russiske fly av typen
Tupolov TU-153 samt eldre Ilushin og Tupolev-maskiner.
Den svært gamle flyparken til Iran har også gått utover flysikkerheten i det muslimske landet.
Nå antyder luftfartsmyndighetene i Iran at det er behov for 400-500 nye fly de neste ti årene. Mens det iranske flymarkedet i dag er på ca. 12 millioner passasjerer, regner de iranske myndighetene med at det vil øke til ca. 43,5 millioner passasjerer i 2034.
Nå inviterer iranerne vestlige flyprodusenter og utbyggere av flyplasser, til konferanser og salgsfremstøt.
Men allerede nå har det store nasjonale flyselskapet Iran Air leaset inn nye Airbus-maskiner og bestilt nye fly både fra europeiske Airbus og fra amerikanske Boeing. Nylig fikk selskapet sin første nye Airbus A321, som er den første leveransen på en bestilling som omfatter 46 «single aisle» og 54 «wide-body» Airbus-maskiner. Av langdistansefly blir det hovedsakelig Airbus A330 og Airbus A350XWB-fly som kommer inn i flåten de neste årene.
Iran Air har også gått til sin hovedfiende USA og innlevert en bestilling på 50 Boeing 737 MAX8, 15 Boeing 777-300ER og 15 Boeing 777-9 fly. De første Boeing-flyene kommer til Teheran allerede i år.
Iran har også flere private flyselskaper som Iran Aseman Airlines , som skal ha bestilt 30 Boeing 737MAX-fly, samt selskapet Mahan Air med en ganske stor flåte på 54 fly.
Mahan Air fløy en periode mellom København og Teheran, og har også søkt om å få fly mellom Gardermoen og Teheran. Danskene stoppet selskapet etter at det ble kjent at de hadde bevæpnede vakter om bord som de ikke hadde søkt om spesialtillatelse for.
Selskap står fortsatt på en sanksjonsliste til USA på grunn av deres nære bånd til Irans Revolusjonsgarde (IRGC). Flyselskapet benyttes mye til å frakte soldater og våpen til Syria. Selskapets fly skal også ha vært brukt til å frakte libanesiske Hizbollah-soldater til Damaskus og andre steder i Syria hvor de slåss for Bashar-regimet.
Mahan Air har allerede fått inn 11 moderne Airbus A340-fly i sin flåte – fly som trolig er leaset.
Iran har opplevd en viss økning i turismen de siste årene, og den kommende fornyelse av den iranske flyflåten vil gjøre det lettere å lokke vestlig turister til Iran.
I dag er det ingen iranske flyselskaper som flyr mellom Norge og Iran. Tidligere fløy Iran Air med en eldre Boeing 747 SP (Special performance) – eller såkalt Baby Jumbo – mellom Teheran og Oslo med mellomlanding på Kypros.
Denne spesielle Boeing 747-versjonen ble nettopp utviklet tidlig på 1970-tallaet på oppfordring fra Iran Air og PanAm. Dette var før den islamske revolusjonen i 1979, og den planlagte ruten mellom Teheran og New York ble stoppet da islamistene fikk makten. Også PanAm, som var det første selskapet som fikk Boeing 747, hadde behov for en spesialutgave av 747. De trengte et fly med stor kapasitet og lang rekkevidde på sine ruter til Teheran, Tel Aviv og andre destinasjoner i Midt-Østen.
Tekst: MORTEN AASBØ
VIDEO:
Iran Airs nesten 40 år gamle Boeing 747SP-fly ser ut være i bruk ennå. Her er en bra «flight experience video» lagt ut på YouTube av en italiener som fløy Kuala-Lumpur-Teheran på First (Homa Class) så sent som i 2016. Han får sågar lov til å besøke cockpiten. Maten ser faktisk fristende ut. Kanskje nødvendig for å lokke reisende når Iran Air-flyene er – som resten av landet – tørrlagte. Kilde: YouTube/Andrea BAlini Federico