Etter en 24 timers utsettelse kom den amerikanske romsonden «Parker Solar Probe» avgårde søndag. Sonden skal etter planen kom svært nær solen for å måle solens «atmosfære». Oppdraget vil vare i syv år og har en prislapp på drøye 13 milliarder kroner.
Banen sonden skal gå i ligger ca. seks millioner kilometre unna solens overflate. Sonden skal ta 24 rundturer i denne banen.
Ingen menneskeskapt objekt har tidligere kommet nærmere solen.
Farten på romfartøyet til å komme opp i en hastighet på hele 720.000 kilometer i timen. Det blir også en rekord for et menneskeskapt objekt.
Farten og nærheten til solen gjør at sonden må ha et svært kraftig varmeskjold som skal kunne takle temperaturer på flere tusen varmegrader.
Solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter, sier i en e-post til NTB at prosjektet er svært krevende.
– Å reise til solen er vanskeligere enn en skulle tro. Det krever 55 ganger så mye energi ved oppskytning for å nå solen, sammenlignet med energien som kreves for å dra til Mars, forklarer Brekke.
Romsonden skal forhåpentligvis gi svar på mange uløst mysterier om solen.
Til stede ved oppskyting på Cape Canaveral i Florida søndag morgen norsk tid var den 91 år gamle astrofysikeren Eugene Parker. Han har gitt navn til sonden som nå er på vei til solens atmosfære. Parker blir den første nålevende amerikaner som får et romfartøy oppkalt etter seg.