VILNIUS (Essensielt) Titusener av frustrerte hviterusserne gikk i søndag igjen ut på gatene i Minsk i protest mot Aleksander Lukasjenko. Kravet er fortsatt at Hviterusslands autoritære leder siden 1994 skal trekke seg og utlyse et nytt valg som skal overvåkes av internasjonale observatører. Opprørspolitiet svart med nye arrestasjoner og brutal vold mot enkelte demonstranter.
Bildene og videoene som kommer ut fra Minsk viser at opprørspolitiet arresterer journalister og fotografer og går løs på enkelte demonstranter med brutal vold – selv etter at de ligger forsvarsløse på bakken. En lang rekke journalister og fotografer fra ikke-statlige publikasjoner og utenlandske pressefolk skal være arrestert de siste dagene. Det gjelder blant annet flere som jobber for BBC og en svensk journalist.
Massedemonstrasjonene begynte etter at Hviterusslands sterke mann gjennom de siste 26 årene, Aleksander Lukasjenko, hevdet at han hadde fått ca. 80 prosent av stemmene ved valget og at opposisjonskandidaten Svetlana Tsikhanouskaya kun hadde fått ca. 10 prosent av stemmene. Et resultat uavhengige observatører og opposisjonen mener ikke kan stemme.
Titusener gikk søndag i et stort demonstrasjonstog i sentrale deler av Minsk og ut mot residensen til Lukasjenko nordvest for sentrum. Store styrker fra politiet og spesialsoldater stoppet demonstrantene før de nådde frem til det nye og gigantiske presidentpalasset.
Myndighetene gikk ut og sa de hadde arrestert 633 personer. Men de nekter for at har pågrep den kjente demokratiaktivisten Maria Kalesnikava etter at andre demonstranter skal ha sett henne bli ført inn i en varevogn. Kalesnikava sitter i opposisjonens koordineringsgruppe som er opprettet etter det omstridte valget 9. august. Hun har hele tiden understreket at demonstrasjonene skal være fredelig og at opposisjonen er opptatt av forsoning med folkene rundt Lukasjenko.
Det var også store demonstrasjoner i andre deler av Hviterussland søndag. Også andre sentrale personer i opposisjonen, skal ha vært umulig å få kontakt med etter søndagens demonstrasjon.
Ved siden av den store demonstrajonen i Minsk har det også vært demonstrasjoner i Brest, Baranavichy, Hrodna, Homel og Mahilyou. Også her arresterte politiet enkelte deltakere i demonstrasjonen.
Opposisjonslederen Svetlana Tsikhanouskaya stilte opp som presidentkandidat først etter at hennes mann ble arrestert tidligere i sommer. Hun skal de siste dagene ha vært i samtaler med polske myndighetene i Warsawa. Hun kom til nabolandet Litauens hovedstad få dager etter valget. Ifølge enkelte kilder skal hun ha blitt plassert på gulvet i en KGB-bil (Hviterusslands sikkerhetspoliti heter fortsatt det ) og kjørt til en hviterussiske-litauiske grensestasjon hvor hun ble gjenkjent av sjåføren på en polsk buss, som sørget for transport videre til Minsk.
Tirsdag kommer statsminister Erna Solberg på offisielt besøk til Vilnius og skal etter planen ha samtaler den den 37 år gamle opposisjonslederen.
EU har i sterke ordelag fordømt volden mot fredelige demonstranter i Hviterussland. EU bestrider også valgresultatet, og oppfordrer Alexander Lukasjenko til å gå i dialog med opposisjonen.
EU har bevilget økonomisk hjelp til opposisjonen og sivile organisasjoner som jobber for demokrati. EU er også i gang med å lage en liste med myndighetspersoner fra Hviterussland som skal nektes innreise i EU-området. Listen inneholdt først 14 navn, men det meldes nå at den endelige navnelisten vil bestå av ytterligere 17 navn. Det er personer som hadde ansvaret for det omdiskuterte valget og folk med ansvar for den brutale behandlingen av fredelige demokrati-forsvarere den siste måneden.
Tekst: MORTEN AASBØ