De har en hær på 12 mann, egen president, egen nasjonaldag og en konstitusjon hvor det fremgår at innbyggerne har rett til å være både lykkelige og ulykkelige. Vi har besøkt Uzupis – Europas minste og nyeste «republikk» beliggende i en nedslitt tidligere jødisk bydel i Vilnius.
Da de tidligere østblokklandene fikk sin frihet tidlig på 1990-tallet, var ikke den tidligere sovjetstaten Litauen noe unntak. Men kunstnerne og bohemene i bydelen Uzupis ville ha noe ekstra; i 1997 erklærte de Uzupis som en fri republikk med en 41 punkters konstitusjon slått opp på skinnende messingplaketter i en av bydelens hovedgater. Uzupis betyr på litauisk «på den andre siden av elven», og bydelen ligger på sørsiden av den lille elva Vilnia som renner gjennom gamlebyen i Vilnius. Uzupis var frem til andre verdenskrig et av strøkene som ble dominert av jøder i en by som ble kalt «Nord-Europas Jerusalem». Etter krigen var det ikke mange jøder igjen som hadde overlevd Hitler herjinger, og bydelen forfalt. Uzupis ble overtatt av prostituerte, fattige kunstnere og andre med dårlig sosial status i sovjetrepublikken Litauen.
Og mens folk i helt Øst-Europa jublet over nyvunnet uavhengighet og frihet tidlig på 1990-tallet, gikk uzupianerne lenger i sin frihetssøkende. Det ville ikke bare være fri fra Moskva, de ville også frigjøre seg fra den politiske makteliten i Vilnius. Etter å ha erklært Uzupis som egen republikk sommeren 1997, satte opp grenseskilt og valgte seg både en president og en biskop. En hær på 12 mann ble republikkens fryktinngytende forsvarstyrke. Normalt er det ikke mer enn ca. 120 fastboende i Uzupis og republikkens territorium er på beskjedne 60 hektar.
En bydel i full blomst
I dag er Uzupis – eller Uzupio Res Publika som er det offisielle litauiske navnet på republikken – en bydel i full blomst. Stadig nye kunstgallerier og hippe kafeer dukker opp og mange av husene har de siste årene fått en etterlengtet oppussing. I Uzupis bor fattige kunstnere og studenter vegg i vegg med velstående kunstnere og flere representanter for Vilnius nouveaux riche. På mange måter er dette en østeuropeisk variant av Københavns Christiania – bare med mye mer glede og smil og mindre dop enn den danske parallellen.
Forhistorien til republikken Uzupis er interessant og kronglete. Etter kommunismens sammenbrudd ble alle Marx, Lenin og Engels–statuene revet ned fra torg og parker, og rundt om i Vilnius stod det en rekke tomme sokler og skrek etter nye helter å se opp til. En av byens mest kjente bohemer, fotografen Saulis Paukstys, hadde lenge vært Zappa-fan og startet tidlig på 1990-tallet Øst-Europas første Frank Zappa fanclub. Han henvendte seg til landets mest kjent Lenin-skulptør, Konstantinas Bogdanas, og bad han lage en Zappa-byste. Bogdanas var villigheten selv – sulten på nye utfordringer etter og ha jobbet i fem tiår med kommunistiske koryfeer som Lenin, Engels og Marx.
Men enkelte av Vilnius bohemer og kunstnere var skeptiske. Frank Zappa var riktignok anti-autoritær, men mange mente han var litt for venstrevridd – spesielt for Vilnius som nettopp hadde kastet av seg 50 år med kommunisme. Men da det ved nærmere gransking viste seg at Zappa var av jødisk herkomst, fordunstet all betenkeligheter og motstand over natten. Vilnius har en lang jødisk historie og den lille jødiske kolonien står sterk i byens intellektuelle og kunstneriske sirkler.
Verdens eneste Zappa-byste
Zappa, som harselerte over «Platstic People», kom i bronse på sin sokkel i sentrum av Vilnius i 1995. Og fanklubbens medlemmer og resten av bohemene dro tilbake til sitt kjære Uzupis – mer sammensveiset enn noen gang. Den nyvunne friheten hadde gitt dem mersmak og selvtillit. Kunne de få en tidligere Lenin-kunstner til å lage verdens første Zappa-byste og attpåtil få den plassert sentralt i Vilnius, så lå det mer i luften. En fuktig fredagskveld i 1997 bestemte den harde kjernen av uzupianerne seg for å løsrive seg fra resten av Vilnius og Litauen. Musikeren og filmmannen Roman Lileikis ble republikkens første president, og sitter fortsatt som Uzupis-republikkens ubestridte leder 13 år senere. Han var hovedhjernen bak republikkens 41 punkters konstitusjon som er både sjenerøs og absurd.
«Alle har rett til å være ulykkelige»
I en av sidegatene til hovedgaten Uzupio er konstitusjonen slått opp på skinnende blanke bronseplaketter – på syv forskjellige språk. Inkludert jiddisk som var den mest anvendte språket i bydelen før andre verdenskrig.
Og konstitusjonen er både løssluppen med hensyn til hva innbyggere har lov til: «Alle har rett til å være lykkelige», «alle har rett til å være ulykkelige», «alle har rett til å gjør feil», «en hund har rett til å være en hund» og «alle har rett til å leve ved Vilnia-elven og Vilnia-elven har rett til å flyte forbi hvem som helst». Og det hevdes med styrke at konstitusjonen kan synges på Zappa-vis til flere av Zappas låter.
Romas Lileikis er en jovial og bartprydet president midt i 50-årene som har lagt sin kunstnerkarriere på is for å sørge for at innbyggerne i Uzupis har det bra. Fra sitt hovedkvarter på Kafe Uzupio, hvor republikken ble grunnlagt, administrerer han den lille republikken og legger stadig nye og ville planer for sprø parader, feiringer og happenings.
150 meter lenger oppe i hovedgaten, på Uzupis lille torg, troner den flotte trompetspillende engelen på en fire meter høy pidestall. Et egg ble for åtte år siden erstattet med en flott engel, som symbol på at republikken baserer seg på ideer og ikke på penger og materielle ting.
Nasjonaldagen feires 1. april
På torget med engelen feirer uzupianerne nasjonaldagen med store parader, konserter og gateteater. Nasjonaldagen er – kanskje ikke helt tilfeldig – lagt til 1. april. Da kan du også se det spesielle flagget – eller ett av flaggene. Republikken Uzupio har nemlig fire forskjellige flagg alt ettersom hvilken årstid det er. Flagget forestiler en blå håndflate med vabler på en hvitt bakgrunn – hvis du da er i republikken om våren. 1. april er også dagen da Uzupis 12 mann sterke hærstyrke viser sin styrke og stopper biler på vei over Vilnia-elven og stempler passene med 24 timers visum.
TEKST & FOT: MORTEN AASBØ
FAKTA
VILNIUS
LAND: Litauen
INNBYGGERE 556000
VALUTA 1 litas (LTL) er ca. 2,65 NOK
TELEFON: 00370
TURISTINFORMASJON
SLIK KOMMER DU DIT
Norwegian (www.norwegian.no) flyr nonstop Oslo-Vilnius, mens Air Baltic (www.airbaltic) flyr via Riga. Priser fra 800 kr tur-retur.
SOV GODT
Uzupis har et enkelt vandrehjem, Filaretai Yout Hostel, hvor to kan bo for ca. 250 kr. (www.filaretaihostel.lt). Radisson Blu Hotel Lietuva (tidligere Reval-hotellet) ligger sentralt til og byr på flotte rom for ca. 500 kr natten. www.radissonblu.com.
GOD MAT OG DRIKKE
Uzupio kavine
Hovedkvarteret til presidenten og andre ledende folk i republikken. Uzupio gatve 2. Stor utendørsterrasse ved elvebredden.
Uzupio picerija
Populær pizzarestaurant sentralt i Uzupis med god pizza og deilige pannekaker eller crepes. Nyt det lokale gode ølet Shvyturys utendørs under solfylte dager.
Paupio g. 3. Tel. +37052153666