Kong Salman av Saudi-Arabia kunne i forrige uke bekjentgjøre at landet snart skal oppheve den religiøst begrunnede loven som forbød kvinner å kjøre bil. Men observatører mener det er helt andre årsaker enn en mindre dogmatisk holdning til islam som forklarer at forbudet oppheves fra neste sommer.
Opphevelsen av forbudet vil spare saudiske familier for store utgifter når de ikke lenger trenger å ansatte en sjåfør fra Filippinene, Bangladesh eller India for å kjøre kvinnene rundt på shoppingsentre og til sosiale begivenheter. Når kvinnene kan få kjøre sin egen bil vil det sette fart i landets bilsalg, salg av bilforsikring og sette millioner av flere kvinner i stand til å begynne å jobbe. Det vil igjen skape vekst i produksjonen og gjøre landet det mer fristende for utenlandske investorer. Saudi Arabia er sterkt preget av nedgangen i oljeprisen de siste årene.
Kronprins Mohammed bin Salman arbeider hardt for at landet i fremtiden ska bli langt mindre avhengig av olje.
Taperne vil bli det hundretusener av asiater som får jobbe i Saudi Arabia som sjåfører. De tjener ca. 4000 norske kroner i måneden pluss kost og losji, og sender det meste av pengene hjem til familiene som de ikke får lov til ha med seg når de jobber. N
Det er antatt at ca. 10 millioner kvinner over 20 år bor eller jobber i Saudi-Arabia. Selv om forbudet blir opphevet neste sommer, vil det trolig ta mange år før landets vil se en merkbar vekst i antallet kvinnelige sjåfører. Selv om kvinner teoretisk kan ta sertifikat, er det i deler av landet sterke krefter som vil stritte imot at kvinner setter seg bak rattet.
Det saudiske nyhetsbyrået anslår at de mange hundretusener utenlandske sjåfører koster landet ca. 80 milliarder kroner om året. Mye av dette har tidligere havnet i fattige asiatiske land, og frafallet vi merkes i flere av disse landene.
Kronprins Mohammed bin Salman har antydet at landet bør øke den kvinnelige deltakelsen i arbeidsstyrken fra 22 prosent i dag til 30 prosent innen 2030. Det at kvinnene snart får lov til å kjøre selv, vil trolig også også legge press på loven som sier at en kvinne ikke kan bevege seg utenfor hjemmet uten å ha følge av sin mann eller en nær slektning.
En leder i et av landets store bemanningsselskaper sier at det i dag er et sted mellom 400.000 til 450.000 ledige stillinger i detaljhandelen i landet. I dag gjøres mange av de jobben av asiater. Mange kvinner som ønsker å jobbe er frarøvet muligheten for jobb fordi de ikke har råd til å leie en sjåfør til å frakte dem til og fra jobben. Kollektivtrafikken er svært dårlig utbygd i Saudi Arabia – selv om det nå begynner å dukke opp planer om metro i storbyer som Riyadh.
Enkelte kvinner i Saudi Arabias kvinner gjort spede forsøk på protest mot forbudet mot å kjøre bil. Men selv om forbudet nå skal oppheves, er det langt igjen før kvinnen i kongedømmet får reell likestilling.
Kvinner i landet må ha godkjennelse fra sin mann hvis de skal ha pass, reise, inngå ekteskap eller tillatelse til å oppsøke en lege. Det siste er i ferd med å liberaliseres, og det er også antydet at når de får sine førerkort neste sommer, vil de slippe å ha en slektning med i bilen hver gang de skal ut å kjøre.
Kvinnen i Saudi Arabia tillegges heller ikke samme betydning som menn når de vitner i rettssaker.
De er også strenge koder for hvordan de skal være kledd når de er utenfor hjemmet. De skal ha på seg de fotside abaya-plagget samt dekke til håret. Landets religiøse politi kan arrestere kvinner som ikke følger disse klesreglene. I restauranter er det også egne avdelinger for kvinner som ikke kommer sammen med sine menn.
Landets religiøse ledere mener også at det er mot islam at kvinner driver med sport – selv om de ikke blir sett av menn. Dette er imidlertid i ferd med å liberaliseres noe. Enkelte treningsrom for kvinner er åpnet i hovedstaden, og landet sendte fire kvinnelig idrettsutøver til sommer-OL i 2016.
TEKST: MORTEN AASBØ