Sjefen for selskapet Qatar Airwatys, Akbar al-Baker, er i likhet med mange andre bedriftsledere fra den arabiske verden, ikke kjent som noe utpreget talsmann for kvinnefrigjøring. I forbindelse med et IATA-møte uttalte han nylig at ingen kvinne kunne greie å utføre hans jobb.
– Selvsagt måtte denne jobben vært utført av en mann ettersom det er store utfordringer forbundet med den, skal al-Baker ha uttalt.
Uttalelsen fra lederen for et av de mest ekspansive flyselskapene i verden kom under en IATA-konferanse hvor et av temaene var mangelen på kvinnelige ledere i flybransjen. Bare seks av 280 sjefer for verdens største flyselskaper ledes i dag av kvinner.
Uttalelsen vakte bestyrtelse og enkelte av de vestlige representantene under møte møtte uttalelsen med buing.
Dagen etter skal al-Baker ha angret seg litt og uttalte følgende: «Qatar Airways får styrke av sine kvinnelige ansatte og jeg har den aller største respekten for dem». Han sa også unnskyld til de han eventuelt måtte ha såret ved sin uttalelse.
Han sa videre at han er stolt av at Qatar Airays har flere kvinnelige piloter og ingeniører.
Qatar flyr daglig mellom Oslo og Qatars hovedstad Doha, hvor selskapet byr på mange ruter videre til Asia, Afrika og Mist-Østen.
al-Baker har også tidligere kommet med mannsjåvinistiske uttalelser.
I fjor skapte han storm da han kalte amerikanske flyvertinner for «grandmothers». Amerikanske flyselskaper har som kjent større respekt for rettigheter i arbeidslivet enn Qatar og andre arabiske diktaturer, og det er en kjensgjerning at snittalderen i kabinen i amerikanske og europeiske flyselskaper er langt høyere enn i Midt-Østen hvor flyvertinner ofte kan bli sparket hvis de gifter seg eller får barn. De er også underlagt strenge regler når de bor ved hovedbasen i Doha. Kvinnelige flyvertinner får blant annet ikke ha besøk av menn i sine leiligheter. Og vakter overvåker om jentene er tilbake til fastsatt tid.
Tekst: MORTEN AASBØ